Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland sluit tijdelijk twee operatiekamers: vijftig geplande operaties afgezegd

30 sep 2020

Zuyderland Medisch Centrum ondervindt veel hinder van het coronavirus, in combinatie met griep en verkoudheid onder het medisch personeel. Om aan onze zorgplicht te kunnen voldoen worden, tot volgende week vrijdag, twee van onze in totaal negentien operatiekamers tijdelijk gesloten. Ruim vijftig geplande operaties worden hierdoor afgezegd. Spoed- en oncologieoperaties gaan wel te allen tijde door. Na volgende week wordt de situatie geëvalueerd. Elke dag wordt bekeken waar het afschalen van de zorg de minste impact heeft waarbij Zuyderland ook kijkt naar alle specialismen op beide hoofdlocaties in Heerlen en Sittard-Geleen. 

Volgens bestuursvoorzitter David Jongen is het belangrijk dat de zorgmedewerkers goed inzetbaar blijven, zeker gezien de verwachting dat deze situatie de komende maanden aanhoudt. Daarom heeft Zuyderland besloten de zorg nu in beperkte mate af te schalen om zo ruimte te creëren in de planning.

Voordat de tweede golf van het coronavirus begon, heeft Zuyderland de hoop en verwachting uitgesproken dat afschaling van de reguliere zorg niet nodig zou zijn. Toch blijkt het nu noodzakelijk om die gewone zorg tijdelijk af te bouwen, mede door het hoge ziekteverzuim onder het personeel. David Jongen betreurt dit. ‘We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn moeten afzeggen, maar door nu tijdelijk twee OK’s te sluiten, hopen we de impact zo klein mogelijk te houden.’ De patiënten die nu zijn afgezegd, krijgen uiteraard wel later een nieuwe afspraak.