Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland presenteert ‘Vergeten Blikken’: Een boek en expositie over dementie

29 nov 2022

Zuyderland presenteert ‘Vergeten Blikken’: Een boek en expositie, waarin 80 krachtige portretten van mensen met dementie uit onze zorgcentra worden getoond. De serie richt zich op eigenheid van de bewoners; een positief, persoonlijk en uniek beeld van hen als mens. Allemaal met een eigen verhaal en al een heel leven achter zich.

Maandag 28 november vond de boekpresentatie in besloten kring plaats voor de naasten en medewerkers die betrokken zijn geweest bij het project. Tijdens de boekpresentatie, die geopend werd door Raad van Bestuurslid Roel Goffin en directeur Ageeth Bijl, nam theatermaker Madeleine Matzer de genodigden mee in een positief verhaal over dementie. Een voor velen herkenbaar verhaal; over de verschillende fases en juist de verrijking om je naaste beter te leren kennen tijdens het verlies. Een volgens haar ‘geluk bij het ongeluk’, of ‘een schoonheid in deze wreedheid’. Na afloop van de lezing werden de eerste boekexemplaren overhandigd aan een aantal geportretteerden en/of hun naasten en was er gelegenheid het boek te kopen. Een selectie van de portretten zijn vanaf deze week op diverse zorglocaties tentoongesteld en te bewonderen.

Vanaf 19 december wordt de volledige fotoreeks ook tentoongesteld in de grote hal van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Deze expositie is door iedereen te bezoeken.

Over Vergeten Blikken
Een lege blik. In de war. Veel vergeten. Een veranderend karakter. Het zijn beelden waar velen aan denken als het gaat over dementie. Alleen het woord al jaagt angst aan. De ziekte dementie is een keiharde diagnose, waar jammer genoeg nog altijd geen genezing voor mogelijk is. De fotoserie van Vergeten Blikken toont krachtige 80 portretten van mensen die in onze zorgcentra wonen. Ze hebben allemaal al een heel leven achter zich. Een gelukkig, eenzaam, zelfstandig of druk leven. Een leven vol avontuur, talent, passie, liefde of wellicht een leven gekenmerkt door onzekerheid of verdriet. Toch hebben zij allen één ding gemeen: dementie.

Een ding is dan zeker. Ook met deze ziekte blijf je mens. Een uniek persoon met eigen voorkeuren, gewoontes en behoeftes die nog vol gevoel aan het leven deelneemt. Een vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, neef, nicht, vriend of vriendin. Oftewel; een mens dat graag gezien en gehoord wil worden. Gewoon zoals je bent. In fotoserie schitteren de 80 bewoners uit de zorgcentra in al hun kracht.

Expositie
De volledige fotoreeks wordt vanaf 19 december een maand lang tentoongesteld in de grote hal van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. De opening van de expositie vindt een dag eerder, op zondag 18 december om 13.00 uur plaats. Dat speciale moment kan worden bijgewoond. Aanmelden is hiervoor verplicht. Dit kan via deze pagina.

Boek kopen
Het boek ‘Vergeten Blikken’ is op 19 december ook te koop in enkele zorgcentra (Care-locaties) van Zuyderland. Meer informatie volgt.