Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland presenteert publieksjaarverslag 2020

31 mei 2021

Voorwoord van de Bestuursraad

Het afgelopen jaar wordt in Zuyderland in belangrijke mate gekleurd door de coronacrisis. Op 5 maart 2020 namen we in Sittard-Geleen de eerste coronapatiënt op, nota bene een bewoner uit een van onze Zorgcentra. Het was de start van een periode met angst en onzekerheid, maar bovenal van optimisme en trots. Een team van ruim 9.000 Zuyderlanders ging gezamenlijk de strijd tegen het virus aan: de saamhorigheid en verbondenheid binnen onze organisatie was ongekend. Samen droegen we zorg voor inmiddels ruim 3.000 coronapatiënten en -cliënten.

​​​​​​​Toch is het belangrijk om in dit jaarverslag niet alleen bij de coronaperiode stil te staan. Want met veel creativiteit en doorzettingsvermogen zijn we erin geslaagd ook veel reguliere zorg voor onze patiënten en cliënten te laten doorgaan. Meer dan ooit ontvingen we in 2020 daarvoor de steun vanuit de samenleving: dat voelde voor ons heel bijzonder en waardevol. We zijn ongelooflijk trots op al onze medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers die zich in dit moeilijke jaar vol uitdagingen onvermoeibaar hebben ingezet voor onze patiënten en cliënten.

Positief financieel resultaat
Zuyderland is er ook in het bewogen coronajaar 2020 in geslaagd een positief financieel resultaat te boeken. Het positief financieel resultaat van €10,6 miljoen voor ons hele concern is mede tot stand gekomen door de landelijk overeengekomen compensatieregelingen voor gederfde opbrengsten en extra kosten als gevolg van de coronacrisis. Deze financiële uitkomst over 2020 ligt in lijn met de positieve resultaten van 2018 en 2019 en stelt Zuyderland in staat om blijvend te kunnen investeren in hoogwaardige zorg in de regio.

Afgelopen jaar hebben we het fundament onder de toekomst van Zuyderland wederom verder verstevigd, zodat we de komende jaren kunnen doorbouwen aan een nog krachtigere organisatie. We kijken dan ook met vertrouwen naar komend jaar, al staan ons ook dan grote en belangrijke uitdagingen te wachten. In de coronacrisis hebben we echter laten zien dat we dankzij onze betrokken medewerkers en medisch specialisten enorm veel aankunnen. En daar zijn we bijzonder trots op.

Bestuursraad Zuyderland

David Jongen
Roel Goffin
Wideke Nijdam
Karel Hulsewé
Liekele Oostenbrug
Leonne Prompers