Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland partner in project voor meer zorgbanen vluchtelingen

01 feb 2018

Met het project ‘In de zorg – Uit de zorgen’ bieden samenwerkende vluchtelingen- en zorgorganisaties in Euregio Maas-Rijn vluchtelingen een nieuwe start in de zorgsector. Met het plan moet ook het personeelstekort in de zorg worden verkleind. De ambitie werd woensdag vastgelegd in een convenant dat werd getekend in het Belgisch-Limburgse Hasselt. Ook Zuyderland is in het project als zorgpartij in Limburg betrokken.

‘We zien het project als grote kans’, zegt lid Raad van Bestuur van Zuyderland Roel Goffin. ‘We hebben hier al ervaring mee binnen onze groep vrijwilligers, waarin ook erkende vluchtelingen een heel mooie bijdrage leveren aan het welzijn van onze patiënten èn cliënten op diverse locaties. En dit project zet de volgende stap. Straks kunnen zij bijdragen als opgeleide zorgmedewerker binnen onze centra,  om zo die kwaliteit van leven te bieden die wij als Zuyderland graag nastreven.’

Obstakels wegnemen
Erkende vluchtelingen lopen in de maatschappij tegen allerlei obstakels aan, zeker ook bij het zoeken naar werk in de zorgsector. Met name de gezondheidszorg is sterk gebonden aan strakke protocollen gebonden. Tegelijkertijd kampen een hoop organisaties met tekorten.  De partners uit Nederlands en Belgisch Limburg en de Städteregion Aachen willen de genoemde obstakels wegnemen en richten het programma daarom speciaal op de zorg met een bemiddelingstraject, (bij)scholing en persoonlijke on-the-job-begeleiding voor vluchtelingen.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het programma Interreg V-A (2014-2020). Meer weten? Kijk op www.idz-udz.eu. Vanavond in het nieuws van L1 TV ook aandacht voor het convenant dat getekend is, bekijk hier de video: