Ga naar hoofdinhoud

Jaarverslag: Zuyderland pakt draad weer op na intensieve coronajaren

01 jun 2023

Na een tweetal intensieve coronajaren, maakt Zuyderland een positieve balans op van het jaar 2022. Dat geldt ook voor het financiële resultaat van de organisatie, dat een uitkomst kent die in lijn ligt met de eerdere positieve resultaten van 2019 t/m 2021. Wel bleef de druk op de zorg gedurende het afgelopen jaar onverminderd hoog.

Om het enerverende jaar 2022 op aansprekende wijze te vatten in beeld en geluid, heeft Zuyderland vandaag een online publieksjaarverslag gelanceerd, vol met interessante cijfers, kenmerkende nieuwsontwikkelingen en bovendien een aansprekende serie van maar liefst elf podcasts.

De voortdurend hoge druk op de zorg werd voornamelijk veroorzaakt door toenemende personeelstekorten en een hoog ziekteverzuim, in combinatie met de stijgende inflatie en energiecrisis die iedereen raakte. Dat vroeg veel van de organisatie en alle ruim 10.000 medewerkers. Desondanks is er voor tienduizenden patiënten en cliënten in onze regio opnieuw topzorg geleverd en was er tevens ruimte voor mooie, nieuwe ontwikkelingen in zowel de ziekenhuizen, de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), de Zorgcentra, Thuiszorg en Thuishulp. Daarover is in het publieksjaarverslag veel te vinden.

‘Jaar van de medewerker’
Buiten de uitdagingen op hun werk, kregen medewerkers net als veel inwoners van Nederland ook nog te maken met diverse maatschappelijke uitdagingen. Daarom riep de Bestuursraad 2022 uit tot ‘Het jaar van de medewerker’. In dat kader werden er diverse initiatieven ontplooid om medewerkers fit, gezond en gemotiveerd te houden. Mede door middel van het cultuurprogramma ‘De Zorg van je leven’ en het programma ‘Jij doet ertoe’ is er gewerkt aan duurzame inzetbaarheid, met extra aandacht voor mentale wendbaarheid, gezondheid en vitaliteit, loopbaan- en leiderschapsontwikkeling. De Bestuursraad zegt enorm trots te zijn op de veerkracht van alle Zuyderlanders en spreekt bij het verschijnen van het publieksjaarverslag zijn grote dank en waardering uit, voor de inzet van alle medewerkers en vrijwilligers en de wijze waarop zij met aandacht, in samenhang en verfrissend alledaags topzorg zijn blijven leveren.

Grote uitdagingen
Het positief financieel resultaat van 2022 bedraagt 14,9 miljoen euro, op een totaal van opbrengsten van 945 miljoen euro. Dat resultaat stelt Zuyderland in staat om blijvend te kunnen investeren in hoogwaardige zorg in de regio. Komend jaar gaat Zuyderland de uitdaging aan om een digitale transitie van zorg uit het ziekenhuis naar de thuissituatie verder vorm te geven. 2023 vormt daarmee de volgende fase van de strategie ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk.’ Samen met huisartsen en andere ketenpartners zet Zuyderland hier als concern de schouders onder, om zo klaar te zijn voor een volgende cruciale fase van de zorg in de Mijnstreek-regio.

Het publieksjaarverslag 2022 is vanaf nu te bekijken én vooral te beluisteren via: jaarverslag.zuyderland.nl