Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland naar Unesco met vluchtelingenproject

06 dec 2019

Zuyderland neemt in december deel aan een bijeenkomst van de UNESCO in Nottingham (Engeland). De organisatie is uitgenodigd om daar ervaringen uit te wisselen over het project ‘In de Zorg – Uit de zorgen’. In dit project bieden samenwerkende vluchtelingen- en zorgorganisaties uit de Euregio Maas-Rijn vluchtelingen een nieuwe start in de zorgsector.

De bijeenkomst op 10 december staat in het teken van migratie en onderwijs en gaat uit van UNESCO-UNEVOC. Een internationaal centrum voor technisch- en beroepsonderwijs. Dit instituut van de UNESCO brengt spelers in Europa bij elkaar om ideeën en ervaringen uit te wisselen over de grote uitdagingen die de wereld kent waaronder klimaatverandering en migratie. 

Traject Zuyderland
Zuyderland begeleidt momenteel 22 statushouders. Zij volgen een op maat gemaakte opleiding van vijf maanden en lopen inmiddels allen stage binnen één van de zorgcentra van Zuyderland. Mensen die deze fase goed doorlopen, stromen door en vinden in Zuyderland een betaalde baan. ‘De eerste resultaten zijn succesvol’, zegt Maarten Coolen, de projectleider die in december namens Zuyderland afreist naar Nottingham. ‘Maar het is een complex en intensief traject. Er komt nou eenmaal veel bij kijken om het mogelijk te maken. We delen in Engeland dan ook graag onze ervaringen.’

Achtergrond project
Het project In de Zorg – Uit de Zorgen biedt vluchtelingen kansen en draagt bij aan het terugdringen van personeelstekorten in de zorg. Erkende vluchtelingen lopen in de maatschappij immers tegen allerlei obstakels aan, zeker ook bij het zoeken naar werk in de zorg. De deelnemende organisaties in het project willen deze obstakels wegnemen en zich richten op bemiddelingstrajecten, (bij)scholing en persoonlijke on-the-job-begeleiding.

 Het project In de Zorg – Uit de zorgen wordt mogelijk gemaakt door het programma Interreg V-A (2014-2020) en de provincie Limburg. Meer weten? Kijk op www.idz-udz.eu.