Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland Fusiepodcast: ‘Het Geboortecentrum was het allermoeilijkste’

20 dec 2019

Op 1 januari 2015 fuseerden Atrium Medisch Centrum Parkstad en Orbis Medisch en Zorgconcern tot ‘Zuyderland’. Nu, precies vijf jaar na dato, hebben we een podcast gemaakt met vier hoofdrolspelers uit de fusieperiode.

David Jongen (bestuursvoorzitter Atrium MC), Cees Sterk (bestuursvoorzitter Orbis), Frans Stals (voorzitter Medische Staf Atrium MC) en Frans Erdkamp (vice-voorzitter Medische Staf Orbis) kijken terug op een roerige maar ook leerzame fusieperiode, de uitdagingen die gezamenlijk overwonnen moesten worden en de totstandkoming van het huidige Zuyderland.

‘De realisatie van Zuyderland Geboortecentrum was ongelofelijk lastig’, vertelt Erdkamp. ‘De emotie die daar speelde was enorm. Het was tevens het eerste grote patiëntgerichte centrum van de nieuwe organisatie. Ik dacht: als we dit overleven en we brengen dit over de bühne, dan heb je ontzettend veel leerpunten voor de rest van de samenvoeging.’

Ook David Jongen en Cees Sterk kijken terug. ‘Het waren wel eens spannende gesprekken tussen de partijen. Wat doen we precies op welke locatie? Bij Kasteel Terworm werd af en toe flink met de deuren gegooid. Maar we hadden de plicht om dit waar te maken voor de samenleving.’ Jongen: ‘Het kwam altijd weer goed omdat er over en weer een basisvertrouwen was. We moesten dit doen voor de toekomst van zorg in Zuid-Limburg.’ Sterk: ‘De ratio en het gevoel zaten aan tafel. Als het een keer escaleerde, bleef het ook binnen die stuurgroep. Iedereen had hetzelfde doel: we moeten hieruit komen, anders zijn we geen knip voor de neus waard.’

Ga jij in 45 minuten vijf jaar mee terug in de tijd? De podcast is hier te beluisteren! of via de link onder dit bericht. Hij verschijnt komend weekend ook op onze sociale media-kanalen (Facebook, Twitter, LinkedIn).