Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland besteedt volop aandacht aan World Obesity Day

03 mrt 2022

Op vrijdag 4 maart is het World Obesity Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor obesitas (overgewicht). Volgens Evert-Jan Boerma, in Zuyderland werkzaam als bariatrisch chirurg en gespecialiseerd in overgewichtschirurgie, is het belangrijk om te benadrukken ‘dat obesitas een chronische ziekte is; niet simpelweg het gevolg van een ongezonde leefstijl.’ 

In 2018 had de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Bij 15 procent van hen gaat het om obesitas: een aantal dat sinds 1990 verdubbeld is. Boerma: ‘Aan obesitas gerelateerde ziekten zijn onder andere Diabetes (type 2), hart- en vaatziekten, kanker, artrose en leverziekten. Maar ook als je kijkt naar de coronapatiënten op de Intensive Care zie je een duidelijk verband met overgewicht: uit onderzoek weten we dat 34% van hen lijdt aan obesitas. Op World Obesity Day vragen we daarom extra aandacht voor deze ziekte, zowel bij het algemeen publiek als bij zorgprofessionals.’

In de centrale hal van Zuyderland Heerlen wordt er op vrijdag 4 maart stil gestaan bij deze themadag. Maar dat niet alleen; er zijn binnen onze organisatie – in samenwerking met NOK (Nederlandse Obesitas Kliniek) Zuid – nog meer interessante ontwikkelingen gaande. Zo start vanaf maandag 7 maart een project waarbij geselecteerde patiënten na een bariatrische ingreep nog dezelfde dag met ontslag kunnen.

Daarbij wordt binnen afzienbare tijd ook gestart met toepassing van de telemonitoring (post-operatieve patiënten in de thuissituatie kunnen op afstand gecontroleerd worden) middels de Healthdot. Behalve verschillende operaties is er de afgelopen twee jaar ook veel ervaring opgedaan met de niet-chirurgische behandeling van obesitas door middel van medicatie, maagballonnen en endoscopische ingrepen: Zuyderland is hierin samen met NOK Zuid voorloper in Nederland.

Themabijeenkomst 9 maart
Op woensdag 9 maart organiseert Zuyderland nog een themabijeenkomst over obesitas. Meer info over het programma en aanmelden vind je op deze site!