Ga naar hoofdinhoud

4 maart: Wereld Obesitas Dag

01 mrt 2021

Sinds 2020 staat 4 maart jaarlijks in het teken van obesitas oftewel ziekelijk overgewicht. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan de bewustwording voor deze chronische ziekte, de oorzaken en de maatregelen die nodig zijn om de ziekte aan te pakken en te voorkomen. Wereldwijd wordt gepleit voor een gezonde leefomgeving waarin overgewicht als gezondheidsprobleem voorop staat.

Cijfers van het CBS laten zien dat er in 2019 bij 50.1% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder sprake is van overgewicht. Bij 14,7% van obesitas. Wanneer de BMI* (Body Mass Index) 40 of hoger is, spreken we van morbide obesitas (ziekelijk overgewicht). Zelfs bij een BMI van 35 kan er sprake zijn morbide obesitas als zich door overgewicht veroorzaakte gezondheidsklachten voordoen. In de Regio Zuid-Limburg zijn deze percentages nog hoger dan het gemiddelde in Nederland. Reden genoeg om extra aandacht te besteden aan deze ziekte, zowel preventief als op het gebied van behandelingen.

Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Het gaat zonder uitzondering gepaard met diverse fysieke en psychische klachten. Er is een verhoogd risico op diabetes, gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen. Ook bepaalde vormen van kanker, osteoporose en osteoartitis (slijtage kraakbeen in gewricht) komen meer voor bij overgewicht.

Bij dergelijke aandoeningen is aandacht voor overgewicht belangrijk. Reden hiervoor is dat door 10% af te vallen, vaak al een vermindering wordt gezien van gezondheidsproblemen. Zo zijn er diabetespatiënten die door gewichtsreductie hun medicatie flink kunnen afbouwen. Artsen gaan om die reden veel actiever om met patiënten die door zwaarlijvigheid veroorzaakte gezondheidsklachten hebben. Het is niet alleen een kwestie van een ongezonde leefstijl. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen: voeding, beweging, psychologie, de samenleving enzovoorts.

Wil je wat kilo’s kwijt, bespreek dit dan met je huisarts. Hij kan een behandelplan voor je opstellen. De meeste zorgverzekeringen bieden zogenaamde GLI trajecten aan om te komen tot een gezonder gewicht, door in te steken op verandering van gedrag en voedingspatroon. Vraag bij je zorgverzekering na wat de mogelijkheden zijn.

Is er sprake van ernstig overgewicht (morbide obesitas), dan is afvallen met alleen een dieet zelden succesvol. Om een gezonder gewicht te bereiken zijn er diverse opties. Vaak betreft het een operatie (bijvoorbeeld een gastric bypass of sleeve). Ook zijn er verschillende niet-operatieve mogelijkheden. Deze behandelingen worden altijd gecombineerd met een programma gericht op leefstijlaanpassing. Meer informatie vindt u op www.zuyderland.nl/bariatrie-en-obesitas en www.obesitaskliniek.nl/vestigingen/heerlen/.

Samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) Zuid in Heerlen en Venlo biedt de maatschap Chirurgie (Heelkunde) van Zuyderland Medisch Centrum een volledige behandeling aan voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas).

Let op: Er is een verband tussen obesitas en een ernstig verloop van COVID-19. Waarom is nog niet geheel duidelijk. Het kan te maken hebben met een verhoogde gevoeligheid voor ademhalingsproblemen, ontstekingen, immunologische stoornissen en veranderde bacterieculturen in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om tijdens de lockdown, quarantaine en isolatieperiodes, een gezond voedingspatroon aan te houden en voldoende te bewegen zodat gewichtstoename wordt voorkomen.

Hieronder een patiëntfoto vóór en na behandeling.

Vóór Na

*Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1.70 lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo gedeeld door (1,70 x 1,70 meter) = 22,5. Op internetsites van bijvoorbeeld de Hartstichting of van het Diabetesfonds, kun je je gewicht en lengte ingeven en wordt je BMI automatisch berekend.