Ga naar hoofdinhoud

Versoepelingen in Nederland: dit betekent het voor Zuyderland

25 jun 2021

Het demissionair kabinet heeft vorige week aangekondigd dat per zaterdag 26 juni landelijk veel coronamaatregelen geschrapt worden. In Zuyderland is daarom vanaf zaterdag het dragen van mondkapjes door patiënten en bezoekers in openbare ruimten niet langer verplicht. De anderhalve metermaatregel blijft van kracht, en waar deze niet gewaarborgd kan worden, blijven mondkapjes wel nog verplicht. Ook de bezoekregelingen in zowel het ziekenhuis als de zorgcentra worden verder versoepeld.

Aan de balies en in de openbare ruimten zullen medewerkers en artsen u niet langer met een mondneusmasker begroeten, indien ze de anderhalve meter afstand kunnen aanhouden. Bij lichamelijk contact met een patiënt of cliënt dragen zij dat uiteraard wel, volgens de geldende richtlijnen omtrent het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Afspraak? Neem een mondkapje mee
Hebt u een afspraak in het ziekenhuis, neem dan altijd een mondneusmasker mee, voor het geval de afstand met onze zorgverleners niet aan te houden is: het mondneusmasker blijft in zo’n situatie nog steeds vereist. Vergeet u deze mee te nemen, dan krijgt u er een van ons. De zogenaamde spat- en kuchschermen die u het afgelopen jaar op diverse plekken in onze locaties heeft gezien, blijven voorlopig nog staan, totdat de anderhalve meter richtlijn komt te vervallen. Iedereen – patiënten, bezoekers en medewerkers – dient zich natuurlijk geheel vrij te voelen om wèl een mondneusmasker te dragen, ook op plekken waar dat niet meer verplicht is.

Aangepaste bezoekregelingen
De bezoekregeling in het ziekenhuis wordt versoepeld. De ‘oude’ bezoektijden (11:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 20:00) keren terug. Een maximum voor het aantal bezoekers per dag vervalt, maar er mag niet meer dan één bezoeker op één moment aanwezig zijn. Een uitzondering is de Dagverpleging: hier is vanwege de anderhalve meter afstand houden momenteel nog geen bezoek mogelijk.

Ook de bezoekregeling in de zorgcentra wordt verder versoepeld. Er geldt geen maximaal aantal bezoekers meer. Anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden is leidend voor het aantal bezoekers dat een bewoner tegelijkertijd kan ontvangen. Bezoekers dragen alleen nog een mondneusmasker binnen 1,5 meter afstand van de bewoner (tenzij volledig gevaccineerd of een negatieve testuitslag < 48 uur).

Bestuursvoorzitter David Jongen licht de versoepelingen binnen Zuyderland toe via onderstaande video: