Ga naar hoofdinhoud

Van Berckelprijs 2018 naar reumatoloog Robert Landewé

08 nov 2018

Tijdens het Wenckebach Symposium in Kerkrade is vrijdag 2 november de Van Berckelprijs toegekend aan Robert Landewé, reumatoloog bij Zuyderland. Wegens zijn afwezigheid werd de prijs donderdag officieel overhandigd.

Het oog van de jury viel op Robert Landewé vanwege het feit dat hij al sinds 1989 actief is in wetenschappelijk onderzoek binnen Zuyderland. Sindsdien droeg hij bij aan meer dan 400 publicaties. Ook constateerde de jury dat hij voorop loopt op het gebied van ‘value-based healthcare’ en mondiaal gezien een opinion-leader is binnen zijn vakgebied. De prijswinnende publicatie verscheen in juli in het wereldwijd bekende medisch tijdschrift ‘The Lancet’ en is getiteld ‘Efficacy and safety of continuing versus withdrawing adalimumab therapy in maintaining remission in patients with non-radiographic axial spondyloarthritis (ABILITY-3): a multicentre, randomised, double-blind study’.

Robert Landewé besteedde in zijn dankwoord aandacht aan de wensen van de patiënt met betrekking tot te ontvangen zorg, de schrikbarende stijging van ‘burn-outs’ onder jonge artsen en zijn interpretatie van ‘value based healthcare’. “Ik geloof in value-based healthcare”, aldus Landewé. “Maar laten we niet de denkfout maken dat waarde voor patiënten slechts door medisch technische vooruitgang wordt gecreëerd, door duurdere therapieën, meer ICT, meer polipleinen, meer beleid. Waarde zit hem in kleine, goedkope en alomtegenwoordige dingen: communicatie, menselijke maat, kleinschaligheid, empathie en vertrouwen.” Verder droeg hij de prijs op aan al zijn collega’s bij de Reumatologie: “Het is de vakgroep die mij in staat stelt ‘mijn ding te doen’, mijn wetenschappelijk onderzoek bij te houden, erover te publiceren, mijn netwerken te onderhouden, en hiervoor persoonlijk alle ‘credits’ te verzamelen.”

28e editie symposium
Het Wenckebach Symposium, speciaal bedoeld voor huisartsen en medisch specialisten uit de regio, werd vorige week voor de 28e keer georganiseerd. Niet alleen de voordrachten maken deel uit van het programma, ook tijdens deze editie stonden diverse interessante workshops centraal.