Ga naar hoofdinhoud

Vaatchirurg Lee Bouwman benoemd als Hoogleraar Clinical Engineering bij UM

17 Jun 2022

Lee Bouwman, vaatchirurg bij Zuyderland Medisch Centrum, is benoemd als hoogleraar Biomedical Engineering bij de Faculteit of Science and Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht (UM). Deze gezamenlijke leerstoel draagt bij aan de versterking van de positie van Zuyderland als STZ-ziekenhuis (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) en is bovendien een waardevolle toevoeging voor het onderzoek en onderwijs in Maastricht.

Clinical Engineering
Biomedische engineering (BME) is het vakgebied waarbij engineeringprincipes en ontwerpconcepten worden toegepast voor gezondheidszorgdoeleinden (b.v. diagnostisch of therapeutisch). Als een subgebied binnen BME, richt Clinical Engineering zich op het gebruik van medische technologie om de patiëntenzorg te optimaliseren. De missie van Clinical Engineering is de implementatie of samensmelting van productontwikkeling en de behoeften van de eindgebruiker. “Het concretiseren en toepassen van technologische ontwikkelingen in de klinische praktijk is één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Door gebruik te maken van elkaars expertise kunnen we op veel vlakken patiëntenzorg verder ontwikkelen en verbeteren” aldus Lee Bouwman.

Ontwikkeling natuurwetenschappen
De relatief recent opgerichte Faculteit Science and Engineering heeft haar portfolio de afgelopen jaren in hoog tempo uitgebreid van natuurwetenschappen naar verschillende ingenieursdisciplines. Door het instellen van een leerstoel Klinische Technologie zal de UM verder werken aan deze strategische agenda en haar portfolio uitbreiden door het creëren van een geheel nieuwe onderzoeks- en onderwijslijn in deze nieuwe ingenieursdiscipline. De doelstelling is om samenwerking te vergemakkelijken tussen verschillende wetenschappelijke disciplines die traditioneel op afzonderlijke gebieden zouden opereren.

Prof Dr Thomas Cleij is verheugd over deze benoeming. ‘De samenwerking tussen deskundigen uit theorie en praktijk komt via deze leerstoel optimaal tot zijn recht. Als universiteit zijn we blij dat we op deze manier meegroeien met nationale en internationale ontwikkelingen in dit vakgebied.’

Ook Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur van Zuyderland, is verheugd. We zijn trots deze leerstoel samen met de Faculteit Science en Engineering vorm te kunnen geven. We kijken met vertrouwen uit naar de inzichten die deze leerstoel op gaat leveren voor de klinische praktijk binnen en buiten Zuyderland en daarmee de volgende stap in de verdere verbetering van de patiëntenzorg.’