Ga naar hoofdinhoud

Team Zuyderland GGz voor vijfde keer in actie tijdens Socialrun

21 sep 2021

Voor de vijfde keer alweer, heeft een team namens Zuyderland afgelopen weekend deelgenomen aan de Socialrun. Een  non-stop estafetteloop van ruim 555 km in 48 uur, met als doel bespreekbaarheid en begrip rondom psychische aandoeningen te stimuleren. 

Het team bestond ook dit jaar weer uit een divers gezelschap van – of nauw verwant met – Zuyderland GGZ. Van medewerkers tot ex-cliënten, van ervaringsdeskundigen tot familieleden en dat alles in verschillende rollen. Natuurlijk de lopers, maar ook de begeleidende fietsers, chauffeurs en navigators, leden van het ondersteuningsteam die campers bestuurden (en het hele team op en top verzorgden) speelden een belangrijke rol.

Samen
‘We ervaarden als team een gevoel dat we afgelopen anderhalf jaar erg hebben moeten missen’, laat teamcaptain en Verpleegkundig Specialist bij Zuyderland Bas Ickenroth weten. ‘Een gevoel van saamhorigheid. Maar dat gevoel kwam in super geconcentreerde vorm terug afgelopen weekend. We deden het samen, of we elkaar nu vooraf al kenden, of juist pas leerden kennen een uurtje voor de start.’ Van Melick sponsorde het Zuyderlandteam net als andere jaren en zorgde voor de warme maaltijden. Bakkerij Voncken droeg ook haar steentje bij in de vorm van broodjes en gebak.

Vijfde keer
‘Het is echt mooi om te zien hoe we taken voor elkaar vervullen – en mèt elkaar’, zegt Bas. ‘Hoe flexibel we kunnen zijn als de realiteit daar om vraagt. We putten hier al vijf edities kracht uit, maar dit jaar misschien nog wel het meest door corona en alle gevolgen daarvan. Het doet me ook veel omdat we met deze vorm van afzien, begrip proberen te kweken voor mensen die het veel moeilijker hebben.’

Noodzaak
Openheid bij en begrip voor psychische kwetsbaarheden proberen te ondersteunen, is nog steeds heel noodzakelijk, zo besluit het team. ‘En daarom doen we wat we doen. Ondertussen hadden we ook een fantastisch weekend met zijn allen, waarbij velen boven zichzelf uit zijn gestegen. Supertrots zijn we. Maar ook dan ècht. Dankbaar dat we dit samen mogen doen.’