Ga naar hoofdinhoud

Stichting ‘Behoud Franse Klooster’ en Zuyderland tekenen bruikleenovereenkomst continuo-orgel

29 sep 2020

Stichting ‘Behoud Franse Klooster’ en Zuyderland hebben vrijdag de bruikleenovereenkomst getekend voor de plaatsing van het gerestaureerde en herbouwde continuo-orgel. In het voorjaar van 2021 zal het orgel geplaatst worden in Zuyderland Sittard-Geleen.

De stichting ‘Behoud Franse Klooster’ heeft zich jarenlang ingezet voor de restauratie van het historische orgel uit de Kapel van het Franse Klooster in het voormalige ziekenhuis in Sittard. Door het houden van de vele benefietconcerten- en acties is het de stichting gelukt om de kosten van de restauratie van het orgel tot een continuo-orgel te realiseren. Mede dankzij de vele donateurs, vrienden en vrijwilligers is het nu zover: het continuo-orgel wordt momenteel gerestaureerd.

Terug naar het ziekenhuis

In het voorjaar van 2021 zal het orgel dus geplaatst worden in Zuyderland Sittard-Geleen. Hier zal het orgel gebruikt worden voor de muzikale begeleiding van de wekelijkse eucharistievieringen in de stilteruimte, maar ook voor (orgel)concerten of concerten in samenwerking met zang en overige instrumentalisten. Hiermee komt dit mooi stukje erfgoed, afkomstig van de Zusters van de ‘Goddelijke Voorzienigheid’ (de grondleggers van het Sittardse ziekenhuis) weer terug in het ziekenhuis. Dit weliswaar in de nieuwbouw, maar de historie wordt op deze wijze verenigd met het heden.

Restauratie

Het oorspronkelijke ‘Verschueren Orgel’ uit de Kapel van het Franse Klooster wordt door Nijsse Orgelbouw in Oud-Sabbinge gerestaureerd en herbouwd tot een continuo-orgel voor het Sittardse ziekenhuis en is straks eenvoudiger te verplaatsen.

Het orgel blijft eigendom van de stichting ‘Behoud Franse Klooster’, maar wordt in ‘bruikleen’ geplaatst. De stichting blijft na de restauratie zorgdragen voor het onderhoud van het orgel (zoals het stemmen van het instrument). Ook zal de stichting regelmatig, in samenwerking met de desbetreffende afdelingen van Zuyderland, concerten op dit instrument organiseren voor patiënten, bezoekers en geïnteresseerden.

Momenteel wordt bekeken op welke wijze het instrument in het voorjaar van 2021 in gebruik wordt genomen, gezien de de dan wellicht nog beperkende corona-maatregelen