Ga naar hoofdinhoud

Snoezelruimte gerealiseerd voor kinderafdeling

25 nov 2022

Voor een kind is een opname in het ziekenhuis vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het brengt heftige emoties met zich mee. Weg van huis, veel nieuwe indrukken in een onbekende omgeving en niet weten wat er gaat gebeuren. Dit kan voor de nodige onrust en spanning zorgen.

De fysieke omgeving van de kinderafdeling levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van een veilig en ontspannen gevoel. Een speelhoek, kleurige muurschilderingen en LED-plafonds met afbeeldingen van wolkenluchten en bomen waren al aanwezig op de afdeling Kindergeneeskunde om bij te dragen aan een aangenamer verblijf. Recentelijk is een snoezelruimte gerealiseerd op de afdeling.

In de snoezelruimte zijn voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden aanwezig die de zintuigen op een aangename manier prikkelen. Hierdoor wordt ontspanning en contact met de kinderen gestimuleerd.

De snoezelruimte biedt kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, samen met hun ouders of verzorgers, de mogelijkheid om even ‘weg’ te kunnen zijn van de realiteit van het ziek zijn en zich als gezin voor een moment terug te trekken uit de ziekenhuisomgeving. Het is prettig om na soms nare, pijnlijke of angstige dagen iets rustgevends, veiligs en positiefs te kunnen doen.

De realisatie van de snoezelruimte is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting DaDa. Zuyderland wil Stichting DaDa heel hartelijk danken voor hun financiële bijdrage.