Ga naar hoofdinhoud

‘Slimme pleister’ maakt dagbehandeling bariatrische chirurgie mogelijk

08 apr 2022

Sinds 1 maart wordt in Zuyderland Medisch Centrum bariatrische chirurgie (een operatie voor ernstig overgewicht) via dagbehandeling uitgevoerd. Dat is mogelijk dankzij telemonitoring. Patiënten kunnen daardoor nog op de dag van de ingreep het ziekenhuis verlaten. De eerste patiënten zijn zeer tevreden.

De patiënt verblijft in de huidige pilotfase wel nog één nacht in Hotel de Rousch – dat naast Zuyderlandlocatie Heerlen gelegen is – en kan daarna naar huis. Het is allemaal mogelijk geworden nu Zuyderland onder begeleiding van het eigen Innovatielab gestart is met telemonitoring. Hierbij wordt een ‘slimme pleister’ – die hartslag, ademhaling, houding en activiteit registreert – direct na de operatie opgeplakt. Via deze ‘Healthdot’ van Philips kan Zuyderland de patiënt ook buiten het ziekenhuis monitoren. Een belangrijk aspect en voorwaarde is dat deze overgang van klinische opname naar dagbehandeling veilig en verantwoord plaats kan vinden.

Op korte termijn zullen patiënten ook direct vanuit het ziekenhuis naar huis kunnen, mits zij binnen een straal van 30 minuten van het ziekenhuis wonen. Naast het Innovatielab heeft ook de samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek een doorslaggevende rol gehad bij het starten met telemonitoring.

Highlights van het experiment