Ga naar hoofdinhoud

Promotie chirurg James van Bastelaar

06 dec 2018

James van Bastelaar, chirurg in Zuyderland Medisch Centrum, promoveert vrijdag 14 december op een onderzoek bij patiënten met postoperatieve problemen na een borstamputatie.

De promotie vindt plaats aan de Universiteit Maastricht, bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Reducing Seroma Formation and its Sequelae after Mastectomy’. Het promotieonderzoek heeft plaatsgevonden bij patiënten in Zuyderland Medisch Centrum en is begeleid door onze chirurg Yvonne Vissers.

Seroomvorming (vochtophoping) is een zeer vaak optredende complicatie na een borstamputatie voor borstkanker en het stelt patiënten bloot aan verschillende postoperatieve problemen. Het is opvallend dat er nog zoveel onbeantwoorde vragen zijn, gezien seroomvorming sinds het begin van de mammachirurgie al bestaat. Om seroomvorming te bestrijden lijkt het belangrijk om de dode ruimte te verkleinen, door het achterlaten van vacuümdrains en/of door het verrichten van flapfixatie: het hechten of lijmen van de huidflappen op de borstspier. Dit proefschrift heeft flapfixatie onderzocht en aangetoond dat dit grote voordelen lijkt te hebben met betrekking tot seroomvorming en herhaalde seroom-puncties na borstamputatie (met of zonder okselkliertoilet).

Een belangrijke bevinding was ook dat er geen negatieve bijwerkingen lijken te zijn van flapfixatie. Flapfixatie na borstamputatie zou daarom in iedere chirurgische praktijk toegepast moeten worden, is de belangrijke eindconclusie.