Ga naar hoofdinhoud

Poolse chirurgen leren van Zuyderland

13 jun 2017

Een drietal chirurgen uit Polen heeft vandaag en gisteren in Zuyderland Heerlen vol bewondering vier operaties bijgewoond waarbij longpatiënten op een innovatieve manier geopereerd worden. Middels een nieuwe techniek worden longtumoren met een kijkoperatie via een sneetje van slechts enkele centimeters verwijderd. De Poolse collega’s willen de techniek over een tijdje ook in hun thuisland gaan toepassen.

De longchirurgen van Zuyderland bezochten in 2014 en 2015 ziekenhuizen in Spanje en China om zich de speciale techniek van operaties aan de longen, door één klein sneetje (uniportal VATS), eigen te maken. Inmiddels is dit de standaard techniek in Zuyderland om longtumoren te verwijderen. Hierbij is het mogelijk om een longkwab of zelfs de gehele long inclusief lymfeklieren via een minimaal invasieve operatie te verwijderen.

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van de meest geavanceerde apparatuur van Johnson&Johnson Medical, waaronder de Harmonic HD1000i (een ultrasoon mes) en de nieuwste generatie staplers (geavanceerde hechtapparaten). Met deze apparatuur kunnen longweefsel en bloedvaten lucht- en bloeddicht worden afgesloten. De voordelen zijn talrijk: pijnklachten liggen gemiddeld veel lager, de schade aan weefsel is minder en dus herstelt de patiënt sneller.

Dr. Erik de Loos, net als dr. Yvonne Vissers en dr. Karel Hulsewé één van de artsen die gespecialiseerd is in de techniek, ontving de Poolse gasten met veel enthousiasme. ‘Ondertussen komen artsen uit Nederland en heel Europa naar ons ziekenhuis, om deze techniek ook te leren’, aldus De Loos. ‘Daar zijn we erg trots op.’ Zuyderland heeft al van oudsher een voortrekkersrol op het gebied van onder andere longchirurgie en dus passen de nieuwe, innovatieve technieken perfect in het plaatje. Diverse keren per jaar worden er in samenwerking met Johnson & Johnson Medical, scholingsprogramma’s aangeboden.

Een bezoek van een volgende groep buitenlandse chirurgen staat ook al gepland. Later dit jaar staat een bezoek uit Algerije op het programma.

Lees ook:
Europese primeur in Zuyderland bij long- en slokdarmoperatie [04.10.16]

Foto: Groepsfoto vlak voor de operatie dinsdagmorgen. Het drietal aan de linkerkant is afkomstig uit Polen.