Ga naar hoofdinhoud

Open brief naar De Limburger: ’VGZ, doe het niet!’

16 okt 2017

James van Bastelaar, chirurg in Zuyderland Medisch Centrum, maakt zich oprecht zorgen over de opstelling van zorgverzekeraar VGZ. Nieuwe patiënten met een zorgverzekering van VGZ die zich vanaf vandaag, maandag 16 oktober, bij Zuyderland Medisch Centrum melden, moeten daardoor 6 weken langer wachten op hun behandeling.

In de Limburgse kranten uitte de chirurg zaterdag 14 oktober zijn zorgen via de volgende open brief:

Ziektekostenverzekeraar VGZ geeft op zijn website aan met de zorgaanbieders samen te werken om goede en betaalbare zorg te leveren. Ik ben een van de vele specialisten in het Zuyderland Medisch Centrum die zich bezighouden met oncologische zorg. Wij verlenen goede zorg, maar mijn vertrouwen in VGZ is gebroken. Zuyderland Medisch Centrum heeft namelijk miljoenen euro’s tegoed van VGZ voor verleende medisch noodzakelijke zorg.

VGZ heeft een financieel plafond ingesteld, waarbij – als een bepaalde grens bereikt wordt – er geen geld meer wordt betaald voor verleende zorg. Wij hebben als ziekenhuis en als medische professionals een zorgplicht. En daar staan wij ook achter. Wij zullen nooit patiënten weigeren als ze medische hulp nodig hebben omdat hun ziektekostenverzekeraar weigert om de rekening te betalen. VGZ weet heel goed dat patiënten gedurende het gehele jaar medische zorg nodig hebben. Het is toch raar dat verzekeringsmaatschappijen met honderden miljoenen aan buffers om risico’s op te vangen, weigeren om rekeningen te betalen en daarmee het financiële risico van geleverde zorg bij het ziekenhuis neerleggen? Een ziekenhuis nota bene dat er financieel helemaal niet goed voorstaat.

Als deze situatie zich in welke andere tak van sport zou voldoen, zou de schuldeiser een gerechtsdeurwaarder inschakelen voor het niet voldoen aan de betalingsverplichting voor verleende diensten. Als organisatie hebben wij ook gek genoeg een collectieve ziektekostenverzekering voor alle werknemers bij VGZ. 8000 verzekerden die inmiddels beginnen te beseffen dat de financiële problemen van het Zuyderland ook deels liggen in het wanbetaalgedrag van VGZ. Mijn ziektekostenverzekering bij VGZ zeg ik op per 1 januari 2018. Een verzekeringsmaatschappij die zich zo gedraagt, schendt veel ethische principes.

James van Bastelaar
chirurg-oncoloog in Zuyderland

INGEZONDEN BRIEF De Limburger zaterdag 14 oktober 2017