Ga naar hoofdinhoud

Onderzoeksproject DEDICATED 2.0 beoogt de kwaliteit van palliatieve dementiezorg verder te verbeteren

11 jan 2023

Palliatieve zorg voor mensen met dementie is erg complex. Het tijdig in gesprek gaan over wensen en behoeften voor toekomstige zorg is bij hen extra urgent vanwege de cognitieve achteruitgang en afname van hun wilsbekwaamheid. De DEDICATED werkwijze, ontwikkeld binnen het project DEDICATED, biedt zorgprofessionals ondersteuning in deze palliatieve zorgverlening.

Het project DEDICATED (Desired Dementia Care Towards End of Life) startte in september 2017 in reactie op praktijkvragen van zorgprofessionals over het verlenen van palliatieve zorg bij mensen met dementie. Het project, dat ontwikkeld is binnen Palliantie voor o.a. Zuyderland Zorg, is een samenwerking tussen wetenschap, onderwijs en praktijk en wordt uitgevoerd vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L).

Binnen het project, dat in 2022 succesvol afgerond is, werden diverse studies gedaan om te bepalen wat nodig is voor goede palliatieve dementiezorg. De studieresultaten leidden tot de ontwikkeling van de DEDICATED-werkwijze. Deze werkwijze bestaat uit praktische materialen over bewustwording, het leren kennen van de cliënt, communicatie over het levenseinde en interprofessionele en transmurale samenwerking. De materialen bieden de zorgprofessionals ondersteuning bij de palliatieve zorgverlening aan mensen met dementie.

Inmiddels zijn er binnen Zuyderland 18 ambassadeurs en 1 trainer opgeleid om de DEDICATED-werkwijze verder te verspreiden. Het succes van het DEDICATED project heeft geleid tot een vervolg; DEDICATED 2.0.

Binnen DEDICATED 2.0 wordt de DEDICATED-werkwijze verder geëvalueerd, ontwikkeld en geïmplementeerd bij ziekenhuizen (Zuyderland, MUMC) en huisartsen. Daarnaast wordt het project verder uitgerold bij partners in de zorg, binnen Nederland en zelfs op de Antillen.

Het overstijgende doel is om proactieve zorgplanning bij mensen met dementie, en daarmee de palliatieve zorgverlening, in de gehele zorgketen te verbeteren.