Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers Zuyderland: ‘één op de zes coronapatiënten wordt na ontslag opnieuw opgenomen of overlijdt alsnog’

20 nov 2020

Uit een onderzoek dat volledig binnen Zuyderland Medisch Centrum werd gedaan en vandaag gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), blijkt dat van de patiënten die worden opgenomen in verband met COVID-19, maar liefst één op de zes na ontslag wordt heropgenomen of komt te overlijden. Na ontslag volgt namelijk bij 11,7% heropname in het ziekenhuis, 6,4% komt alsnog te overlijden.

‘Hiermee is aangetoond dat deze patiëntenpopulatie ook na ontslag zeer kwetsbaar blijft,’ aldus internist en vasculair geneeskundige Daan van Twist, die het onderzoek samen met collega-specialisten van de afdelingen Longziekten, Interne Geneeskunde en Klinische Chemie binnen Zuyderland Medisch Centrum uitvoerde. ‘De nieuwe bevindingen onderstrepen dat het heel belangrijk is om de kwetsbaarheid van COVID-19-patiënten bij de besluitvorming omtrent ontslag goed in te kunnen schatten.’

Intensievere monitoring

Op basis van de nieuwe onderzoeksresultaten kan nu overwogen worden om bepaalde risicogroepen, zoals patiënten met COPD en kwetsbare ouderen, tijdelijk te laten herstellen in een verpleeg/revalidatie-instelling. Ook kan een nòg intensievere monitoring na ontslag een optie zijn om eventueel nieuwe problemen vroegtijdig op te sporen. Daarbij zou ook een belangrijke rol weggelegd kunnen zijn voor de huisarts.

Grote hoeveelheid coronapatiënten

De nieuwe bevindingen kunnen erg behulpzaam zijn bij het plannen van de opnamecapaciteit binnen een ziekenhuis. Zuyderland Medisch Centrum bevatte dit voorjaar de grootste COVID-19-cohortafdelingen binnen één Nederlands ziekenhuis. Het maakte dit – en diverse andere unieke onderzoeken – mogelijk. Cumulatief werden er meer dan 750 Covid-patiënten opgenomen: meer dan in elk ander Nederlands ziekenhuis.

Meer details en het volledige onderzoeksresultaat vind je vanaf nu op de website van het NTvG: klik hier >