Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar Covid-19 bloedtest bij patiënten pre-operatieve screening

10 feb 2021

Binnen Zuyderland Medisch Centrum wordt momenteel onderzoek gedaan naar een bloedtest die nog sneller duidelijkheid moet geven voor negatieve Covid-19 patiënten: de CoLab score. Om te onderzoeken of deze test nauwkeurig genoeg is, wordt deze score komende weken getest bij patiënten in de pre-operatieve screening. Als u binnenkort voor een operatie in Zuyderland gescreend wordt, kunt u dus meedoen met dit relatief eenvoudige bloedonderzoek. Enkel de reguliere coronatest wordt tijdens het onderzoek gebruikt om te bepalen of u wel of geen corona heeft.

Ook zorgmedewerkers die getest worden op corona, doen mee aan het onderzoek. ’Hoe sneller we het onderzoek afronden en kunnen analyseren, des te sneller kunnen we deze in de praktijk toepassen en de vruchten ervan plukken,’ zegt Mathie Leers, klinisch chemicus-hematoloog in Zuyderland Medisch Centrum. De kracht van de CoLab-score score zit met name in het veilig uitsluiten van Covid-19 door zijn hoge negatief voorspellende waarde (meer dan 99%). De studie zal enkele weken duren.

Als na afloop van deze studie blijkt dat de CoLab-score in deze screening-setting nauwkeurig genoeg is, dan zal het diagnostisch traject voortaan beginnen met het bloedonderzoek voor het bepalen van de CoLab-score. Als deze negatief is, dan is dat voldoende informatie en zal gerapporteerd worden dat de Covid-19 bloedscreening negatief is. Met deze aanpak hopen we tot een aanzienlijke verkorting van het diagnostisch traject van Covid-19 negatieve personen  te komen en ook het aantal PCR-testen kan daarmee afnemen.