Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar contrast-versterkte mammografie: goedkoper, duurzamer en patiëntvriendelijker

04 jul 2024

Na bijna zeven jaar voorbereiding en onderzoek zijn deze maand de resultaten van de zogenaamde RACER-studie gepubliceerd in The Lancet Regional Health – Europe. In deze studie werd, onder leiding van radioloog Marc Lobbes, onderzocht wat de effecten van contrast-versterkte mammografie ten opzichte van de gebruikelijke medische beeldvorming zijn bij vrouwen die verwezen worden na borstkankerscreening. De nieuwe aanpak is voor de meerderheid van vrouwen beter, maar in de meeste gevallen ook goedkoper.

De studie werd gedaan onder vrouwen die verwezen werden na het bevolkingsonderzoek borstkanker, wanneer er een verdachte afwijking op de foto’s te zien was. Dr. Lobbes, sinds 2019 werkzaam in Zuyderland, is blij dat hij en zijn collega’s het onderzoek na al die jaren eindelijk kunnen delen. ‘Corona zorgde ook voor vertraging omdat de borstkankerscreening tijdelijk werd stilgelegd. We hebben deze vertraging geaccepteerd, omdat we de studie grondig wilden aanpakken.’ Naast Zuyderland werden ook patiënten van MUMC+, het Laurentiusziekenhuis en Amsterdam UMC betrokken.

‘Even goed of zelfs beter’
Enthousiast zijn de onderzoekers vooral over de resultaten. Aangetoond is dat de opkomende mammografietechniek, waarbij óók contrastvloeistof wordt ingespoten tijdens het onderzoek, minstens even goed is als de aanpak die op de meeste plaatsen nog gehanteerd wordt. Bij iets meer dan de helft van de vrouwen zelfs beter. Maar in de meerderheid van de gevallen goedkoper. ‘Ten opzichte van de oude aanpak leidt deze vernieuwde aanpak vaak tot minder inzet van onderzoeken of minder ziekenhuisbezoeken’, legt dr. Lobbes uit. ‘We vonden met deze techniek bovendien tumoren die enkel dankzij de contrastvloeistof werden gezien.’

Sneller uitsluiten
Het onderzoek kan helpen om de zorgkosten voor deze groep vrouwen omlaag te krijgen, zonder dat er nauwkeurigheid ingeleverd wordt. ‘Maar ook voor alle patiënten is deze aanpak fijner’, aldus Lobbes. ‘Al tijdens de eerste afspraak kun je in veel gevallen borstkanker uitsluiten en mensen geruststellen, zonder vervolgonderzoek. Wordt er desalniettemin toch borstkanker gevonden, dan is ook het vervolg van het zorgpad veel gestroomlijnder in te richten.’

Duurzamer
Indirect betekent dit ook dat het gebruik van materialen afneemt en bijvoorbeeld het aantal autoritten naar het ziekenhuis door patiënten verlaagd wordt. Hoewel dit niet specifiek onderzocht werd in de studie, is dat wel een logische aanname, wat maakt dat de nieuwe aanpak ook als duurzamer kan worden beschouwd, volgens Lobbes. Zijn advies aan andere ziekenhuizen is dan ook, om de opkomende methode als het standaardonderzoek te gaan gebruiken bij vrouwen die verwezen zijn vanuit het bevolkingsonderzoek.

Bekijk het artikel hier >

Meer info

Het artikel is gepubliceerd in The Lancet - Regional Health Europe