Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw laboratorium in Sittard-Geleen gereed

26 okt 2021

De nieuwbouw van het laboratoriumgebouw in Sittard-Geleen is officieel voltooid. Op dinsdag 26 oktober werd het gebouw, grenzend aan het ziekenhuis, officieel opgeleverd. De komende maanden zullen alle werkplekken, labmeubilair en apparatuur worden geïnstalleerd. In maart 2022 wordt het gebouw van 3900 m2 volledig in gebruik genomen.

Het nieuwe laboratorium omhelst het Klinisch Chemisch Hematologisch Lab (KCHL), Medische Microbiologie, moleculaire diagnostiek en het apotheeklab. Het is na ingebruikname de nieuwe werkplek van ongeveer 350 Zuyderlanders. Op locatie Heerlen blijft, net als in de huidige situatie, een satellietlab beschikbaar voor spoeddiagnostiek.

Als uniek extra element wil Zuyderland voor het vervoer van bloedmonsters, urinestalen, geneesmiddelen en bloedzakken speciale vrachtdrones tussen beide ziekenhuizen gaan inzetten. Kostenbesparing, tijd- en milieuwinst vormen daarvoor de belangrijkste argumenten. Als de vereiste toestemming en vergunningen tijdig rondkomen, hopen we in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf volgend najaar de eerste pendelvluchten te plannen.