Ga naar hoofdinhoud

Nieuw kunstwerk in auditorium Sittard-Geleen

12 apr 2019

Wie het auditorium in locaties Sittard-Geleen binnenkomt, zal het in één oogopslag duidelijk zijn: hier is iets opzienbarends gebeurd. Nee, er is geen lekkage in de ruimte geweest die voor enorme schimmelgroei heeft gezorgd; kunstenares Lizan Freijsen heeft in opdracht van de stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland afgelopen week een serie kunstwerken geplaatst.

De inspiratie voor de organische vormen haalt ze onder andere uit de groeipatronen van schimmels en mossen. De tapijten maken de ruimte warmer en geluidsvriendelijker en dat was precies het verzoek dat de stichting vier maanden geleden kreeg.

Over het kunstwerk
Lizan Freijsen gaf aan het kunstwerk de titel middel van het plaatsen van een kunstinstallatie bestaande uit tapijten, die doen denken aan organische vormen. De op schimmels en mossen gebaseerde tapijten bevinden zich met name in de hoeken van het auditorium. Ze zijn gemaakt met behulp van de tuft-techniek.

Over de tuft-techniek:
Tuften is het handmatig vervaardigen van een hoogpolig tapijt. Een handtuft-gereedschap blaast een plukje garen, in een u-vorm, met behulp van luchtdruk door een stramien. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden. De techniek is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontwikkeld in de jaren vijftig.
Lizan Freijsen werkte voor dit kunstwerk nauw samen met Tapets Beiriz in Portugal, een tapijtenmaker die gespecialiseerd is in deze techniek, op een tuftraam van vier bij acht meter groot.

Over de kunstenaar:
Lizan Freijsen (Zwijndrecht, 1960) studeerde onder andere aan de Jan van Eyck academie in Maastricht en aan de Master Design Research WDKA te Rotterdam. Haar werk is te bewonderen in binnen- en buitenland.