Ga naar hoofdinhoud

Netta Hermanns uit woonzorgcentrum Hoogstaete oudste inwoner van Limburg

24 mei 2023

Maar liefst 107 jaar oud is Netta Hermanns-Canton uit woonzorgcentrum Hoogstaete geworden. Ze is daarmee de oudste inwoner van Limburg. Een hele bijzondere verjaardag die met familie, medebewoners, medewerkers en de burgemeester van Sittard-Geleen uitgebreid werd gevierd. Ook gouverneur Roemer kwam speciaal langs met de felicitaties van de provincie en van het Koninklijk Huis.

De jarige werd bij binnenkomst in het restaurant van woonzorgcentrum Hoogstaete luid toegezongen. Familie, medewerkers, medebewoners en veel oude bekenden waren aanwezig om deze mijlpaal samen met haar haar te vieren. Met alle aanwezigen maakte Netta een praatje en werden complimentjes uitgedeeld. Dit geeft volgens de familie en medewerkers precies weer hoe Netta altijd is geweest: complimenteus. Tegen burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen zegt ze: “Wat een mooie ketting. Zo mooi heb ik ze nog nooit gezien.”

Netta: "Er zijn veel bekenden. Dat is heel fijn. Het is een mooi feest.”

Haar geheim
Netta staat in het woonzorgcentrum bekend als een open vrouw, die gemakkelijk op anderen afstapt. “Als hier een nieuwe bewoner komt, vangt ze hem of haar op. Ze sluit snel vriendschappen, waardoor ze nooit alleen is”, vertelt dochter Marlene Loosmann, zelf 72.

Niet alleen haar optimisme is het geheim dat zij deze leeftijd heeft mogen bereiken. Netta is in het boek Morgen gaat het beter van Humberto Tan één van de geportretteerden mensen van honderd jaar of ouder. In het boek deelt ze haar gezondheidsgeheim: ‘Elke dag voordat ik ga slapen doe ik gymnastiek op bed. Benen omhoog en bewegen, ik ben nog steeds lenig. Hup, armen omhoog.’ Het optimisme en de gave om snel vriendschappen te sluiten houden Netta goed op de been.

Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen feliciteert de oudste inwoner van Limburg: Netta Hermanns.

Over Netta Hermanns-Canton
De jarige werd geboren in 1916 in Overhoven in Sittard. Ze is een echt meisje van Overhoven. Ze ging graag dansen in Selfkant maar moest altijd om 10 uur thuis zijn. Haar man Franz leerde ze kennen in de apotheek waar ze schoonmaakte en samen kregen ze 2 kinderen en ook nog eens 4 kleinkinderen. Netta genoot van het leven, maakte het gezellig thuis en werkte graag in de tuin. Ze hield van bloemen en kweekte zelf haar geraniums.

Samen met familie bekijkt Netta een kopie van haar geboorteakte uit 1916