Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse primeur voor MDL Centrum: eerste ingreep met nieuwe endoscoop

19 jul 2021

Een mooi succes van ons MDL Centrum: het initiëren van hoogwaardige, innovatieve zorg en een nauwe samenwerking met de interventie radiologie met als doel de kwaliteit van patiëntenzorg te optimaliseren.

Afgelopen maand voerde Dr. Jürgen Emontsbotz (MDL arts) en zijn team, in samenwerking met drs. Christiaan van de Leij (interventie radioloog Zuyderland/MUMC), met succes een cholangioscopie uit via een Percutane Transhepatische Cholangiografie Drainage (PTCD). Hierbij vindt een inwendig onderzoek van de galwegen plaats via een door de interventie-radioloog geplaatste toegang tot de galwegen van buitenaf door de lever. Doordat de galwegen via de normale weg (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie ‘ERCP’) niet bereikbaar zijn, wordt er voor deze innovatieve procedure gekozen. Een groot voordeel voor de patiënt is dat een operatieve ingreep overbodig is, waardoor de impact van de ingreep wordt geminimaliseerd.

De SpyGlass Discover van Boston Scientific is een speciale endoscoop, specifiek ontwikkeld voor de cholangioscopie. Deze endoscoop is korter, flexibeler, geschikt om in de galwegen te introduceren en moet worden gebruikt binnen een steriel werkveld. Het MDL Centrum heeft de primeur deze SpyGlass Discover voor het eerst in Nederland op deze manier in te zetten. Het blijkt een zeer waardevolle toevoeging aan het assortiment van endoscopen.

Afdelingshoofd Maarten van Kroonenburgh: ‘Wij als MDL Centrum zijn trots dat wij deze hoogwaardige, innovatieve zorg kunnen leveren. Daarbij zijn wij positief over de samenwerking met de leverancier en met de collega’s in de regio. Wij zijn verheugd om in de nabije toekomst deze samenwerkingsverbanden te intensiveren om de patiëntenzorg naar een nog hoger niveau te kunnen tillen’.