Ga naar hoofdinhoud

Laboratorium Zuyderland wint aanbesteding bevolkingsonderzoek darmkanker

18 jul 2017

Het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium (KCHL) van Zuyderland heeft de aanbesteding voor het landelijke bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker gewonnen. Dat betekent dat het laboratorium op locatie Sittard-Geleen dagelijks duizenden analyses uit heel Nederland mag blijven uitvoeren.

Het bevolkingsonderzoek (BVO) darmkanker is gestart in 2014. Destijds zat het laboratorium van Orbis Medisch & Zorgconcern bij de winnende partijen voor de duur van vier jaar.  Nu is het uitvoeren van de analyses op basis van prijsverhouding en kwaliteit gegund aan Zuyderland Medisch Centrum. Het nieuwe contract geldt voor de komende acht jaar.

De analyse in het moderne laboratorium gebeurt duizenden keren per dag in opdracht van de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB), dat de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker in Nederland coördineert. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten.

Vervolgonderzoek
De testresultaten geeft Zuyderland, beveiligd en geanonimiseerd, digitaal door aan de landelijke database van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er bloed in de ontlasting aangetroffen is, ontvangt de cliënt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Als 1.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, ondergaan 50 mensen een coloscopie. Bij 4 van deze 50 mensen wordt darmkanker gevonden. Bij 21 mensen is sprake van gevorderde poliepen. Bij 12 mensen worden beginnende poliepen aangetroffen. Bij de resterende 13 mensen wordt geen darmkanker gevonden.

In 2018 verstuurt het RIVM landelijk 2,4 miljoen uitnodigingen, waarbij ongeveer 500.000 analyses bij het laboratorium op locatie Sittard-Geleen worden uitgevoerd.