Ga naar hoofdinhoud

Kunst doet zijn intrede in Zuyderland Sittard-Geleen

31 mei 2023

In Heerlen is al langer een kunstcollectie te zien maar sinds dit jaar, hangen in de openbare ruimte van locatie Sittard-Geleen ook enkele kunstwerken. Hierdoor ontstaat ook hier langzaam een professionele hedendaagse kunstcollectie, die te bewonderen is door patiënten, medewerkers en bezoekers.

Verantwoordelijk voor deze kunstcollectie is de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland, in de volksmond de ‘kunstcommissie’ genoemd. Half mei plaatste de technische dienst van Zuyderland een kunstwerk van Bas Coenegracht met als titel ‘Downtime’. Het kreeg al snel bekijks van enkele medewerkers. Kunst in een ziekenhuis, waarom doen we dit eigenlijk?

De missie van Zuyderland Medisch Centrum is onder andere dat het een gastvrije omgeving wil zijn waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich welkom en thuis voelen. Een professionele hedendaagse kunstcollectie kan zowel aan deze missie als aan de kernwaarden “Met aandacht – In samenhang en Verfrissend alledaags” een belangrijke bijdrage leveren.

Zij kan er mede toe bijdragen dat er een aantrekkelijke omgeving ontstaat waar het aangenaam verblijven is. Kunst draagt hieraan bij doordat ze afleiding biedt. Ze trekt de aandacht, biedt troost, maakt nieuwsgierig, brengt in vervoering en inspireert. Kunst gaat over emoties, die vaak te vinden zijn in een ziekenhuis en kan werken als een vluchtheuvel, voor zowel de patiënt als de hulpverlener. Kunst helpt om je te verplaatsen in het verhaal van de ander, zorgt voor een rustpunt in de dagelijkse hectiek, vertelt verhalen en kan helpen bij het overwinnen van tegenslagen.

Medio mei plaatste de technische dienst van het Zuyderland Medisch Centrum dit kunstwerk van Bas Coenegracht met als titel ‘Downtime’. Het kreeg al snel bekijks van enkele medewerkers.

Lees hier meer over de Kunstcollectie en bekijk de meest recente kunstwerken.