Ga naar hoofdinhoud

Irakese SEH-arts Zuyderland als ‘hulpsinterklaas’

27 nov 2017

Wat een leuke actie! Firas Al Khoury (32) uit Irak, momenteel arts op onze Spoedeisende Hulp, trok afgelopen zaterdag even de Sinterklaas-kleren aan om als goedheiligman heel wat kinderen te verblijden tijdens een Sinterklaasviering op locatie Heerlen. Bijzonder, want slechts zes jaar geleden woonde Firas nog in Irak, ver weg van onze Nederlandse Sinterklaas-traditie.

De hulpsinterklaas meldde zich direct toen er in Zuyderland naar een Sinterklaas werd gezocht. De traditie omarmt hij nu dan ook vol enthousiasme. ‘Ik heb een week lang naar het Sinterklaasjournaal gekeken om de traditie goed te leren kennen en Sinterklaas zo goed mogelijk te vervangen,’ vertelde hij zijn collega’s.

In Bagdad kon Firas vanwege de gevaarlijke situatie niet langer blijven. Ook daar was hij SEH-arts, maar na een bijzondere roadtrip van tien dagen naar Nederland wilde hij dat niet opgeven. Binnen slechts een jaar behaalde hij zijn inburgeringscursus staatsexamen Nederlands. Omdat diploma’s van buiten de EU hier niet geldig zijn, moest hij tevens twee medische assessments doen. Hij slaagde en kwam in Zuyderland werken. ‘Het leven wacht op niemand, dus ik wil niet blijven hangen in ellende’, vertelde hij vorig jaar al eens op inspirerende wijze tegen Dagblad de Limburger.