Ga naar hoofdinhoud

Gemeente, ZOwonen en Zuyderland slaan handen ineen voor woonzorgvoorziening centrum Sittard

30 jun 2017

De gemeente Sittard-Geleen, ZOwonen en Zuyderland slaan de handen ineen voor een goede woonzorgvoorziening in het centrum van Sittard. ZOwonen ontwikkelt hiertoe aan de Odasingel 115 appartementen. Zuyderland realiseert op deze plek groepswoningen voor 30 mensen met dementie. Donderdag werd de overeenkomst voor de grondoverdracht door de betrokken partners officieel ondertekend. De nieuwe woonzorgvoorziening voor ouderen is naar verwachting eind 2019 gereed.

‘Ouderenzorg verdient een plek midden in onze samenleving. Ongeveer 150 ouderen krijgen een prachtige plek in het centrum van Sittard om te genieten van hun laatste levensfase en wij verlenen als Zuyderland de uitstekende zorg die daar bij nodig is. Een mooie en passende vervanging voor ons centrum De Kollenberg wordt hiermee gegarandeerd,’ zegt Roel Goffin, lid van de Raad van Bestuur van Zuyderland.

Directeur-bestuurder Ton Mans (ZOwonen): ‘Wat we, als ZOwonen en Zuyderland, met de bouw van het woonzorgcomplex willen realiseren is woonruimte en de voorzieningen die daarbij horen, zodat bewoners zich thuis voelen. Omdat het gaat om groepszorgwoningen en appartementen in de categorie ‘Verzorgd Wonen’ vinden we het belangrijk dat ook zorgverleners er goed en efficiënt kunnen werken.’

Beste plek
Wethouder Ruud Guyt (Wonen) vult aan: ‘Die plek hebben we speciaal ingezet. Niet alleen omdat we vinden dat dit de beste plek is voor ouderenhuisvesting, maar ook omdat dit de ideale plek was om samen met ZOwonen en Zuyderland inhoud te geven aan vernieuwing in ouderenhuisvesting.’

Verzorgd wonen
‘Verzorgd wonen’ is een zelfstandige woonvorm voor ouderen. Een nadrukkelijk onderscheid met ‘geschikt wonen’ is dat de woningen vaak complexgewijs geclusterd zijn. Dat betekent  dat meerdere zorgvragers bij elkaar wonen in hun eigen zelfstandige woning. Vaak is een dergelijk complex uitgerust met zorginfrastructuur voor ontmoetingen en activiteiten of liggen deze voorzieningen in de buurt. Door de clustering op complexniveau is het goed mogelijk om 24-uurs beschikbaarheid van zorg te organiseren waardoor ook onplanbare zorg aangeboden wordt.