Ga naar hoofdinhoud

Een volgende stap: Zuyderland traint eigen zorgprofessionals om ‘samen te beslissen’

10 okt 2022

Zuyderland Medisch Centrum zet een volgende stap binnen het belangrijke proces van ‘Samen Beslissen’. Een grote groep zorgprofessionals doorloopt komende maanden een training om ‘het goede gesprek’ nog verder te integreren binnen de dagelijkse zorg van het ziekenhuis. Zuyderland is daarmee één van de eerste ziekenhuizen in Nederland.

Samen Beslissen is basiszorg bij Zuyderland en wordt als een belangrijk speerpunt gezien. De training die nu beschikbaar is gekomen voor artsen, verpleegkundig specialisten en behandelaars dient om gespreksvaardigheden nog verder te intensiveren.

Onderzoek wijst uit: training maakt het verschil
Hoewel artsen en patiënten graag samen beslissen, gebeurt dat minder vaak dan gedacht. Zorgverleners hebben training nodig om de stappen van samen beslissen in de praktijk. Dit blijkt uit onderzoek van Ellen Driever van het Zwols Isala-ziekenhuis. Zij promoveerde op 14 september op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het herhaaldelijk reflecteren op het eigen gedrag is noodzakelijk om tot echte verbetering te komen en maakt uiteindelijk het verschil.

Meer informatie
Wat de beste zorg of behandeling is, hangt vaak af van wat patiënten en cliënten belangrijk vinden in het leven. Om hen hierbij te ondersteunen en van tips te voorzien, is er op de Zuyderland-website een speciale omgeving ingericht met informatie.  Ook vind je hier een folder met aanvullende uitleg.

Ga naar: zuyderland.nl/samenbeslissen of neem een kijkje op de pagina Persoonsgerichte zorg.