Ga naar hoofdinhoud

Coassistenten aan de slag als coach voor patiënten

29 jun 2022
In Zuyderland MC is er veel aandacht voor ‘samen beslissen’ met de patiënt. Zuyderland geeft hier onder andere invulling aan door coassistenten in te zetten als coach ter ondersteuning van patiënten. Recent is een tweede pilot van het onderwijsprogramma ‘Co als coach’ succesvol afgesloten. De conclusie mag getrokken worden dat het voor zowel studenten als patiënten een duidelijke meerwaarde heeft. Studenten ontwikkelen aan de zijde van de patiënt empathisch vermogen en patiënten worden ondersteund in het verhelderen en verwoorden van hun vragen en voorkeuren.

Hoe werkt het?
In samenwerking met Stichting Mens Achter Patiënt (MAP) worden geïnteresseerde coassistenten getraind en begeleidt in hun rol als coach. De training is gericht op ‘samen beslissen’, de ‘patient journey’ en communicatie- en coaching vaardigheden. Vervolgens worden de coaches gekoppeld aan patiënten die zich hiervoor vrijblijvend hebben aangemeld. De coach begeleidt een patiënt voor, tijdens en na het consult, waarbij hij/zij niet op de stoel van de behandelend arts zit maar als coach naast de patiënt. M.n. bij  het maken van een keuze voor een behandeling en het invullen van de vraag “wat betekent dit voor mij als patiënt?” kunnen coaches helpen. Vervolgens wisselen deelnemende co’s ervaringen uit tijdens een begeleide groepsbijeenkomst.

Eerste ervaringen

Bovenstaande zijn een aantal quotes van deelnemers aan de pilots, van zowel patiënten als coassistenten. Unaniem werd door patiënten aangegeven dat de rol van coach toekomstige dokters kan helpen om een betere inlevende arts te worden. Zuyderland heeft het plan opgevat om dit initiatief, na deze positieve resultaten, breder op te pakken en aan te bieden. Hopelijk kunnen we daarmee voor de toekomst mooie verbindingen maken tussen patiënten en coassistenten waardoor de zorg van morgen weer een stukje beter wordt.

Meer informatie
In het najaar van 2022 gaat er weer een nieuw Co als Coach traject van start. Wilt u meer informatie over Co als Coach, en/of wilt u zich aanmelden als patiënt of als coassistent, mail dan coschappen@zuyderland.nl.