Ga naar hoofdinhoud

AIOS Daphne Schoenmakers naar WK Triathlon op Hawaii

14 sep 2021

Vijf tot zes dagen per week traint Daphne Schoenmakers, AIOS Orthopedie in Zuyderland, nog buiten haar werk. ‘Meestal zo’n 10 tot 16 uur’. Maar al dat harde werk heeft afgelopen maand geleid tot een prachtig resultaat. Door haar prestatie op de Ironman (hele triathlon) in Kopenhagen mag ze naar het WK Ironman triathlon in Hawaï.

Dat ze zich kwalificeerde voor het grote WK, dat wordt gehouden in februari 2022, kwam voor Daphne als een grote verrassing. ‘Het was pas de eerste keer dat ik de hele afstand deed’, kijkt ze met trots terug. ‘Oorspronkelijk heb ik klimsport gedaan, maar dat bleek niet te combineren met mijn werk. Ruim twee jaar geleden heb ik me toegelegd op de triatlon. En dat is vrij snel geëscaleerd’, zegt ze lachend.

Ironman
De Ironman is een serie wedstrijden binnen de langeafstandstriatlon. Een Ironman bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en een marathonafstand (42,195 kilometer) hardlopen. Met een tijd van 10 uur en 36 minuten kwalificeerde Schoenmakers zich op 22 augustus voor het grote WK op Hawaii. ‘De Ironman daar is de heilige graal in de triatlonsport. Ik heb absoluut niet de intentie om daar te winnen: de omstandigheden zijn totaal anders dan hier en de concurrentie is natuurlijk enorm. Maar het wordt hoe dan ook een prachtige ervaring.’

Trainen met collega’s
Daphne traint bij Triatlon Club Maastricht en Tricenter onder leiding van collega Berry Moonen: hij werkt als fysiotherapeut in Zuyderland. Maar een groot deel van haar trainingsgroep bestaat uit atleten met een medische achtergrond. ‘De ene is in opleiding tot gynaecoloog, de andere tot huisarts’, vertelt ze. ‘Het is een hele diverse groep: dat maakt het natuurlijk wel erg leuk’.

Reacties
Daphne werd na de bekendmaking van de WK-plaats overladen met felicitaties. ‘Het is nog allemaal best onwerkelijk. Er komt de komende periode heel veel op me af. Maar ik ben hier zó ontzettend blij mee: geweldig gewoon.’