Ga naar hoofdinhoud

500ste urologische operatie uitgevoerd met Da Vinci-robot

08 mei 2017

In Zuyderland Medisch Centrum Heerlen is donderdag 4 mei de vijfhonderdste urologische operatie met de Da Vinci-robot uitgevoerd. Een mijlpaal.

Sinds 2013 beschikt Zuyderland Medisch Centrum over deze innovatieve robot. Voornamelijk urologen opereren bij blaaskanker, prostaatkanker en nierkanker met behulp van deze robot. Tijdens deze 500ste operatie werd overigens een blaas verwijderd en een urostoma aangelegd.

De Da Vinci-robot opereert niet zelfstandig. Het apparaat fungeert als een verlengstuk van de geoefende uroloog. De uroloog bedient de robot vanachter een bedieningspaneel in de operatiekamer en stuurt met zijn handen via een soort joystick vier robotarmen aan. Dankzij een camera op één van de robotarmen, ziet de uroloog het gebied waarin hij opereert voortaan driedimensionaal en tot wel tien keer vergroot.

Opereren met hulp van de robot maakt het mogelijk om meer geperfectioneerde en veilig moeilijke operaties te doen. Urologen werken met chirurgische instrumenten, zoals mes en schaar. Deze instrumenten zijn nu gemonteerd op een robotarm, waardoor zij nog beter verfijnde bewegingen kunnen maken. Dankzij deze techniek treedt er minder bloedverlies op, is er minder wondpijn, zijn littekens minder groot en verloopt het herstel sneller.