Ga naar hoofdinhoud

19 september: Aortic Disease Awareness Day

10 sep 2019

Op donderdag 19 september wordt er wereldwijd stilgestaan bij Aortic Disease Awareness Day. Vandaag is er dus extra aandacht voor ziektes aan de aorta, zoals aneurysma’s en dissecties. Dit zijn potentieel levensbedreigende aandoeningen van de grote lichaamsslagader. Aneurysmaʼs van de aorta komen veel voor, met name bij mannen vanaf 60 jaar. Risicofactoren zijn onder meer hoge bloeddruk, roken en familiaire aanleg.

Bij tijdige vaststelling is een behandeling doorgaans goed mogelijk. Wanneer een aneurysma niet tijdig wordt ontdekt kan dit leiden tot een scheur in de wand met een levensgevaarlijke bloeding als gevolg.

In Zuyderland Medisch Centrum worden zeer veel aneurysmaʼs behandeld. Ons vaatcentrum is dan ook een van de grootste vaatchirurgische centra van Nederland. Herstel van de vaatwand kan plaatsvinden middels een “open herstel” door de buik, maar meestal endovasculair via de liezen met Endo-stents. Ook worden in toenemende mate stents met zijtakken geplaatst of worden hybride procedures gedaan. Bij een hybride procedure wordt ‘open chirurgie’ gecombineerd met endovasculair
werk.

Het team in het Zuyderland bestaat uit vaatchirurgen Lee Bouwman, Kees Sikkink en Ozan Yazar. Zij werken met een team van operatieassistenten en angio laboranten. In de afgelopen jaren zijn verschillende innovatieve technieken met succes toegepast. Door te werken op een zeer moderne operatiekamer met een vast team wordt de kwaliteit en veiligheid van de vaatzorg steeds verder geoptimaliseerd. Ook is er veel aandacht voor opleiding en onderzoek. Dagelijks zijn er vaatspreekuren, waar patiënten na dverwijzing door hun huisarts terecht kunnen.