direct contact

Direct contact

Reumatologisch centrum

Reumatologie

Binnen de reumatologie houdt men zich bezig met aandoeningen die samenhangen met het afweersysteem en ontstekingen in het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat onder meer uit spieren, pezen, gewrichten en slijmbeurzen. Maar ook het zenuwstelsel speelt een rol. Bij reuma onderscheiden we meer dan 200 verschillende ziektebeelden. Vaak is er overlap met ziektes die door de internist, de orthopeed, de neuroloog of de revalidatiearts worden behandeld.

De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn reumatoide artritis, ziekte van Bechterew, artrose en fibromyalgie. Met een link naar de website van ReumaNederland (voorheen reumafonds). Op deze website is alles te vinden over deze ziektebeelden en minder voorkomende vormen van reuma.

 • Spreekuur

  U bent door uw huisarts of andere specialist verwezen naar een van onze reumatologen. In het eerste consult heeft u een gesprek met een reumatoloog of een reumatoloog in opleiding. Dit consult duurt 30-45 minuten. Er worden verschillende vragen gesteld om een duidelijk beeld te krijgen van uw klachten. Wanneer u alhier in behandeling komt, is het mogelijk dat u ook op het spreekuur van de verpleegkundig specialist en verpleegkundig reumaconsulent komt.

 • Onderzoek

  Aansluitend aan het gesprek in het eerste consult wordt nader onderzoek verricht, te weten lichamelijk onderzoek en indien hier reden voor is, wordt aanvullend onderzoek zoals bloedafname of radiologisch onderzoek gedaan. Daarnaast heeft de afdeling reumatologie de mogelijkheid gewrichtspuncties, nagelriemcapillaroscopie en echografie te verrichten.

 • Behandeling

  De reumatoloog maakt gebruikt van verschillende soorten behandelingen. Deze behandelingen bestaan onder andere uit verschillende soorten medicatie en uit paramedische begeleiding zoals fysiotherapie. Veel voorgeschreven medicijnen zijn NSAID’s (zoals diclofenac en ibuprofen), prednison  en methotrexaat. Bij ernstige vormen van reuma wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde biologicals. Dit zijn medicijnen welke middels een injectie of een infuus worden toegediend. De behandelingen zijn gericht op pijn, het onderdrukken van reumatische ontstekingen en het verbeteren van het lichamelijk functioneren. Over het algemeen worden behandelingen voor langere tijd voorgeschreven.

Maak kennis met ons team

Maak kennis met de reumatologen van ons team

  C. van Dongen

  Reumatoloog

  W. Wouters-Domen

  Verpleegkundige

  M. Koonen

  Consulent

  R. Landewé

  Reumatoloog

  W. Bougie

  Verpleegkundig specialist

  A. Sliepenbeek

  Consulent

  J. Broeren

  Consulent

  S. Stevens

  Consulent

  M. Starmans-Kool

  Reumatoloog

  M. Jacobs

  Reumatoloog

  H. Hulsmans

  Reumatoloog

  H. Peeters

  Reumatoloog